ΥΛΙΚΑ
-1 αρνίσιο μπουτάκι 2,8 – 3,0 kg
-1 κεφάλι σκόρδα
-100 gr γραβιέρα
-1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-2 κ.σ. θυμάρι ή ρίγανη αποξηραμένα
-2 κ.σ. αλάτι
-2 κ.σ. πιπέρι
-3 kg πατάτες
-3 κ.σ. μουστάρδα
-χυμός 3 λεμονιών.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τη γραβιέρα σε μικρά σφηνοειδή κομμάτια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σκόρδα.
Βάζουμε σε ένα μπωλ τα αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι. Μέσα ρίχνουμε τα σκόρδα.
Πλένουμε και στεγνώνουμε, με απορροφητικό χαρτί, το κρέας. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου.
Με ένα κοφτερό, με σταθερή λάμα, μαχαίρι ανοίγουμε τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος και χώνουμε μέσα μια σκελίδα σκόρδο πασπαλισμένη με τα καρυκεύματα ή ένα κομμάτι γραβιέρα εναλλάξ και σε πολλά σημεία του μπουτιού.
Όταν τελειώσουμε το ραντίζουμε με το λάδι και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και αποξηραμένο θυμάρι.
Το σκεπάζουμε με 2 μεγάλες λαδόκολλες και το βάζουμε στο φούρνο στους 200°C.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (κυδωνάτες) τις πατάτες.
Σε 30΄ βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και γεμίζουμε τα κενά με τις πατάτες. Τις αλείφουμε με μουστάρδα και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι ή ρίγανη. Δεν βάζουμε νερό.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C, ξανασκεπάζουμε με τις λαδόκολλες και βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 11,30′ ώρα.
Στη 1 ώρα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, γυρίζουμε το μπουτάκι από την άλλη πλευρά, ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται, σκεπάζουμε ξανά και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο περίπου για άλλη 1 ώρα.
10΄ πριν το τέλος αφαιρούμε τις λαδόκολλες, ελέγχουμε το φαγητό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι, αν χρειάζεται και το αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε.