ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα ψητής ντομάτας
-1 κιλό ντομάτες σχεδόν ώριμες
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας βούτυρο
-2 κουτ. σούπας κρασί λευκό
-1 κουτ. γλυκού μέλι
-1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
-1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-1/4 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι
Για τα ζυμαρικά
-250 γρ. κοχύλια (ζυμαρικά) μεγάλα
-1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-500 γρ. μυζήθρα φρέσκια ανάλατη
-1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
-1 κουτ. γλυκού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-2 αβγά χτυπημένα
-2 κουτ. σούπας γάλα
-2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι.
Υλικά για 4 άτομα / Προετοιμασία 35 λεπτά / Μαγείρεμα 2 ώρες & 35 λεπτά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. Τις τοποθετούμε με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω μέσα σε αντικολλητικό ταψί.
Περιχύνουμε με το μέλι και τις πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Μοιράζουμε το βούτυρο γύρω τους, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί και πασπαλίζουμε με το τυρί. Τις ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες περίπου. Ξεφουρνίζουμε και τους αφαιρούμε τη φλούδα με το χέρι. (Σε αυτό το στάδιο, η φλούδα τους θα έχει σχεδόν αποκολληθεί από μόνη της).
Μεταφέρουμε τις ντομάτες και όλα τα υγρά του ταψιού σε μπολ και τις πολτοποιούμε ελαφρώς με μπλέντερ χειρός. Τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ετοιμάζουμε τα κοχύλια: Τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους. Σουρώνουμε αμέσως και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αναμειγνύουμε καλά τη μυζήθρα με το κεφαλοτύρι, τον δυόσμο, το θυμάρι, το γάλα και τα αβγά σε μπολ μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα.
Γεμίζουμε τα κοχύλια με κουτάλι με το μείγμα τυριού. Απλώνουμε σχεδόν όλη τη σάλτσα ντομάτας σε γυάλινο πυρέξ, κρατώντας περίπου 2 κουταλιές για αργότερα. Πάνω στην ντομάτα τοποθετούμε τα ζυμαρικά και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη σάλτσα και τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα.
Σερβίρουμε αμέσως.