ΥΛΙΚΑ
-5 φέτες ψωμί
-ξύσμα από 2 λεμόνια
-2 κ.σ. χυμό λεμόνι και φέτες λεμόνι για σερβίρισμα
-μικρή χούφτα κομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
-8 φιλέτα μπακαλιάρο (των 150 γρ./τεμ)
Προσοχή: δεν χρησιμοποιούμε τον μπακαλιάρο που παίρνουμε για την 25η Μαρτίου, αλλά φιλέτο μπακαλιάρου φρέσκο!
-1 κ.σ. ελαιόλαδο
-θυμάρι, πιπέρι, αλάτι
-πατάτες τηγανητές
Για τη sauce tartar γιαουρτιού
-200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-2 κ.σ. κομμένο ξεπλυμένο αγγουράκι τουρσί
-1 κ.σ. κάππαρη αλατισμένη, ξεπλυμένη και κομμένη
-1 κ.σ. κομμένο φρέσκο άνηθο
-χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Μέσα στο μούλτι βάζουμε το ψωμί και το χτυπάμε για να πάρουμε χοντρά ψίχουλα.
Προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μαϊντανό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, τα πασπαλίζουμε με λάδι, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και τα ανακατεύουμε να πάει η μαρινάδα τους παντού.
Τα τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα, και από πάνω τους μοιράζουμε το μείγμα με το ψωμί. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε ελαφρά το μείγμα για να “κολλήσει” και τελειώνουμε ρίχνοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο πάνω του.
Βάζουμε στον φούρνο το ταψί με το ψάρι. Ψήνουμε για 6- 8 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα φιλέτα του ψαριού.
Για τη sauce tartar γιαουρτιού
Κόβουμε το αγγουράκι τουρσί και ψιλοκόβουμε και την κάππαρη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σερβίρουμε το ψάρι με τις πατάτες και τη σάλτσα γιαουρτιού.