ΥΛΙΚΑ
-6 έως 8 φέτες χωριάτικο προζυμένιο ψωμί
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Για τη γέμιση
-200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
-3 έως 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
-1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
-1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
-1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
-40 ml ελαιόλαδο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
-40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-40 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
-500 ml φρέσκο γάλα
-1 αυγό
-1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μπεσαμέλ: Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντάς το με το σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς σφιχτή κρέμα χωρίς σβόλους. Σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Σερβίρισμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Αλείφουμε με το λάδι τις φέτες του ψωμιού και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αποσύρουμε από τον φούρνο, απλώνουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη φέτα και ψήνουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια. Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα, συνοδεύουμε με αυγά ποσέ.