ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-300 γρ. γάλα
-50 γρ. ζάχαρη
-30 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
-1 φακελάκι ξερή μαγιά
-1,5 κ.γ. αλάτι
Για τη στρώση βουτύρου
-270 γρ. παγωμένο βούτυρο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για την ζύμη με τον γάντζο (τα 270 γρ. βούτυρο τα αφήνουμε στην άκρη για μετά) σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι που η ζύμη μας να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη μας κολλάει πάρα πολύ στα τοιχώματα τού κάδου προσθέτουμε 1-2 κ.σ. παραπάνω αλεύρι, ίσα-ίσα για να ξεκολλήσει. Πρέπει η ζύμη μας σε αυτό το σημείο να είναι αρκετά μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, καλύπτουμε καλά με μία μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 12 ώρες, η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάρει την γεύση από την μαγιά.
Παίρνουμε τα 270 γρ. βούτυρο από το ψυγείο και το ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα από δύο λαδόκολλες ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο βούτυρο 15×15 εκ.
Σε περίπτωση που δεν είναι εντελώς τετράγωνο, κόβουμε τις άκρες, τις τοποθετούμε στη μέση κι ξανανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματίσουμε το τετράγωνο 15×15 εκ. ακριβώς.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα διότι όσο έχουμε το βούτυρο στα χέρια μας θα λιώσει και θα γίνει πιο δύσκολη η διαδικασία για να το ανοίξουμε.
Σε περίπτωση που λιώσει, βάζουμε στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και την ανοίγουμε τετράγωνη 25×25 εκ.
Σε περίπτωση που είναι δύσκολη να την ανοίξουμε ακριβώς τετράγωνη, πιέζουμε με το πίσω μέρος του μαχαιριού τις άκρες από το ζυμάρι για να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο σχήμα.
Αν το ζυμάρι κολλάει πάνω στον πλάστη πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι για να γίνει πιο εύκολο το άνοιγμα του ζυμαριού.
Πάνω στο τετράγωνο ζυμάρι 25×25 εκ. τοποθετούμε στο κέντρο το βούτυρο 15×15 εκ. και γυρίζουμε τις άκρες του ζυμαριού ώστε να καλύψει και το πάνω μέρος από το βούτυρο σαν φάκελος (όλες οι κινήσεις μας με το ζυμάρι πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα για να μην λιώσει το βούτυρο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε γάντια για να μην περνά η θερμοκρασία από τα χέρια μας στην ζύμη. Tέλος διαλέγουμε το πιο κρύο μέρος του εργαστηρίου ή του σπιτιού για να ανοίξουμε το ζυμάρι)
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας παραλληλόγραμμο 15×50 εκ., το διπλώνουμε στα 3 σαν ένα γράμμα βεβαιώνοντας να ξεσκονίσουμε με ένα πινέλο το παραπανίσιο αλεύρι που έχει μείνει πάνω στη ζύμη. Βάζουμε σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 με 45 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανοίγματος και διπλώματος άλλες 3 φορές αφήνοντας για 30 έως 45 λεπτά στο ψυγείο. Την τελευταία φορά που θα το ανοίξουμε και θα το διπλώσουμε αφήνουμε το ζυμάρι μας στο ψυγείο για 6 ώρες σκεπασμένο πολύ καλά.
Μετά από 6 ώρες βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το χωρίζουμε στα 2 με ένα μαχαίρι, βάζουμε το ένα στο ψυγείο και ανοίγουμε το άλλο πάνω στο πάγκο μας παραλληλόγραμμο 18×50 εκ. Βεβαιωθείτε πως είναι σωστό το μήκος και το πλάτος του ζυμαριού διότι από αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος και ο χρόνος που θα ψηθούν τα κρουασάν στον φούρνο. Σε περίπτωση που δεν είναι ακριβές παραλληλόγραμμο κόψτε με ένα μαχαίρι τις άκρες για να ισιώσετε όλες τις πλευρές.
Κόβουμε την λωρίδα στα 5 ώστε να σχηματίσουμε παραλληλόγραμμα 10×18 εκ. Ξεσκονίζουμε οτιδήποτε αλεύρι παραπανίσιο με ένα πινέλο και κόβουμε το κάθε παραλληλόγραμμο διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε 10 τριγωνάκια.
Παίρνουμε μπροστά μας το κάθε τριγωνάκι, ξεσκονίζουμε καλά ώστε να μην έχει παραπανίσιο αλεύρι και αρχίζουμε να τυλίγουμε απ την πλευρά των 10 εκ.
Για καλύτερο αποτέλεσμα στο σχήμα του κρουασάν μας με την βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε μια τομή μήκους 3 εκ. κάθετα στην πλευρά των 10εκ. ακριβώς στη μέση και τυλίγουμε τραβώντας λίγο τις άκρες από τη βάση για να μην μαζευτεί όλο το ζυμάρι στη μέση.
Βεβαιωνόμαστε ότι στο τέλος η μύτη από το τρίγωνο θα έρθει ακριβώς στο κέντρο από το κρουασάν δίνοντας ωραιότερο σχήμα στο κρουασάν. Τέλος τραβάμε λίγο τις 2 άκρες από το κρουασάν και τις ενώνουμε πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τριγωνάκια και στην συνέχεια την ίδια διαδικασία και στο ζυμάρι που αφήσαμε στο ψυγείο.
Στο σημείο αυτό μπορούμε είτε να βάλουμε τα κρουασάν στην κατάψυξη τυλιγμένα πολύ καλά πάνω σε ένα ταψάκι, είτε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως αφού πρώτα τα αφήσουμε να φουσκώσουν πάνω σε ένα ταψάκι περίπου μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (θα φουσκώσουν λίγο αλλά μην περιμένετε να διπλασιαστούν) .
Στην άλλη περίπτωση που τα βάλουμε στην κατάψυξη τα βγάζουμε και τα αφήνουμε από το προηγούμενο βράδυ να ξεπαγώσουν και να φουσκώσουν πάλι σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα ταψάκι 6-8 ώρες. Και στις 2 περιπτώσεις φροντίζουμε τα κρουασάν να είναι καλυμμένα με μία μεμβράνη ή με μία λαδόκολλα.
Χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας γάλα με έναν κρόκο αυγού και αλείφουμε τα κρουασάν με ένα πινέλο .
Βάζουμε τα κρουασάν σε ένα αντικολλητικό ταψάκι αφήνοντας 5 εκ. κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν (6 σε κάθε ταψί). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 5 λεπτά και στην συνέχεια χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο χαμηλώνουμε στους 180ο C για 15 με 20 λεπτά.
Σερβίρουμε με την αγαπημένη μας γέμιση πραλίνα, μαρμελάδα ή βούτυρο.