Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνετε σε ένα ταψί δύο φλιτζάνια αποφλοιωμένα φουντούκια, τα ψήνετε για ένα δεκάλεπτο, αφήνετε να κρυώσουν και τα αλέθετε.
Κοσκινίζετε δύο φλιτζάνια αλεύρι μαζί με δύο κουταλάκια baking powder.
Στο μίξερ χτυπάτε για περίπου τρία λεπτά τρία αυγά με ένα φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα αφράτο, σχεδόν λευκό μείγμα.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε εφτά κουταλιές λιωμένο ανάλατο βούτυρο (που έχει κρυώσει), ένα φλιτζανάκι εσπρέσο (που έχει κρυώσει), μισό φλιτζάνι γάλα, ένα σφηνάκι ρούμι, ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας.
Προσθέτετε τα φουντούκια και 8 μπισκότα amaretti θρυμματισμένα.
Σταματάτε το μίξερ και με μια σπάτουλα προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε κυκλικά.
Βάζετε το μείγμα σε ταψί και ψήνετε για 45 λεπτά.
Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας κομματάκια πικρής σοκολάτας στο μείγμα ή καλύπτοντας το κέικ με ένα απλό γλάσο σοκολάτας. Και χωρίς έξτρα στολίδια αυτό το κέικ που μας έρχεται από την Ιταλία είναι εξαιρετικό!