ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
-700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
-300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
-1 πορτοκάλι, το ξύσμα του
-180 γρ. ζάχαρη
-50 γρ. κορν φλάουρ
-2 αυγά
-6 κρόκοι αυγών
-180 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
Για το φύλλο
-Μισό κιλό φύλλο κρούστας
-250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για το σιρόπι
-1 κιλό ζάχαρη
-700 γρ. νερό
-30 γρ. γλυκόζη.
Μερίδες: 12 / Προετοιμασία-παρασκευή: 40΄ / Ψήσιμο: 1 ώρα / Αναμονή: 8-10 ώρες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σιρόπι
Το φτιάχνουμε πρώτο για να προλάβει να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε στη φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά πίσω στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να λιώσει.
Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×24 εκ. και τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα. Καθένα που βάζουμε το βουτυρώνουμε καλά και το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική μεριά του ταψιού. Αδειάζουμε στο ταψί την ζεστή κρέμα και συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, αφού προηγουμένως τα κόψουμε έτσι ώστε να έχουν ίδιο μέγεθος με το ταψί, ώστε να μην εξέχουν. Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε, ενώ δεν παραλείπουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κομμάτια φύλλων που έχουν περισσέψει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε το γλυκό λίγο-λίγο με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε κατά μέρος για αρκετές ώρες ή και για 1 νύχτα, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.