ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
-500 gr. αλεύρι για τσουρέκια
-8 gr. ξηρή μαγιά
-220 ml. γάλα φρέσκο
-105 ml. αραβοσιτέλαιο
-2 αυγά
-3 κουταλιές της σούπας κακάο
-1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
-40 gr. καρυδόψιχα
-1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
-¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
-1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
-1 κάψουλα βανιλίνης
-Ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι
-500 gr. ζάχαρη
-430 ml. νερό
-1 φλούδα πορτοκαλιού προαιρετικά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπωλ ή στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι, αφήνουμε 8-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μείγμα την βανιλίνη, το αυγό, το baking powder, την ζάχαρη, το αλάτι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτωντας σταδιακά το αλεύρι και το αραβοσιτέλαιο. Μόλις η ζύμη μας είναι εύπλαστη και απαλή σταματάμε το ζύμωμα.
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι καθολου σφικτή θα είναι περίπου σαν την ζύμη από τα τσουρέκια.
Ζυγίζουμε την ζύμη και χωρίζουμε το 1/3, την υπόλοιπη (την περισσότερη) την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
Ενσωματώνουμε συνεχίζοντας το ζύμωμα (στην μικρή ποσότητα της ζύμης) το κακάο, τα μπαχαρικά και τα καρύδια, βοηθάμε την ζύμη με λίγο αραβοσιτέλαιο ή λίγο χλιαρό γάλα ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά σωστά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Κάνουμε χώρο στον πάγκο και προθερμαίνουμε τον φούρνο..
Ζυγίζουμε την σκούρα ζύμη και την χωρίζουμε σε 3 ισόποσα κομμάτια, το ίδιο κάνουμε και για την λευκή.
Πλάθουμε την σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκια και ανοίγουμε την λευκή σε ένα χοντρό φύλλο μακρόστενο ώστε να χωρέσει μέσα το μπαστουνάκι της σκούρας ζύμης.
Κλείνουμε σε ρολό την ζύμη και τεμαχίσουμε με ένα μαχαίρι, κόβουμε τα ροξ σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστά.
Τα τοποθετούμε σσε αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου 12-15 λεπτά σους 180°C, τα ροξάκια δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά και δεν θα απορροφηθεί σωστά το σιρόπι.
Αφού ψήσουμε τα ροξάκια βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε τα ροξάκια όσο είναι καυτό το σιρόπι και τα αφήνουμε όσο χρειαστεί για να «ρουφήξουν» αρκετό σιρόπι.
Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου σε σκεύος που κλείνει ερμητικά.
Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε την σκούρα ζύμη και ξύσμα πορτοκαλιού.
– Τα ροξάκια θέλουν τον χρόνο τους στο σιρόπιασμα.
ΠΗΓΗ: funkycook.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!