ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
-600 γρ. νερό
-500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-φλούδες από ένα λεμόνι
-1 κ.σ. μέλι
Για το ραβανί
-160 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-3 μέτρια αυγά
-50 γρ. κονιάκ
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-150 γρ. ινδοκάρυδο
-100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
-85 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
-150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ
-1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
-παγωτό βανίλια
-φλούδες από ένα λεμόνι
-δεντρολίβανο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες από ένα λεμόνι.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. μέλι.
Για το ραβανί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Τα προσθέτουμε στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
Σε ένα ταψί 25×35 εκ. ή σε στρογγυλή φόρμα 26 εκ. με αποσπώμενη βάση, που έχουμε αλείψει με βούτυρο και σιμιγδάλι, μεταφέρουμε το μείγμα και απλώνουμε με τα χέρια μας.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στην πιο ψηλή θέση. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι στο καυτό ραβανί.
Αφήνουμε να το απορροφήσει.
Σερβίρουμε με παγωτό, φλούδες λεμονιού και δεντρολίβανο.