ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση και τη γέμιση
-1 πακέτο λαζάνια πλατιά
-1 κιλό κολοκύθα κόκκινη, σε κυβάκια
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
-3 με 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
-1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
-300 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια
-αλάτι, πιπέρι.
Για τη μπεσαμέλ
-8 κουτ. σούπας βούτυρο
-8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-Ενάμιση λίτρο γάλα, χλιαρό
-3 κρόκους αβγών
-Μισό φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
-αλάτι, άσπρο πιπέρι.
Μερίδες: 8-10 / Χρόνος προετοιμασίας:30′ / Χρόνος μαγειρέματος:1:30′ / Έτοιμο σε: 2.0′
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνετε την κολοκύθα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και, αφού την αλατίσετε και τη ραντίσετε με ελάχιστο ελαιόλαδο, την ψήνετε στο φούρνου στους 200οC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρουν χρώμα οι άκρες της.
Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό σκεύος και ρίχνετε το κρεμμύδι, το μπέικον και τη μαραθόριζα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ανακατεύετε μέσα την ψημένη κολοκύθα, αλατοπιπερώνετε και, εκτός φωτιάς, προσθέτετε τα φυλλαράκια του μάραθου, το δυόσμο, το ανθότυρο, τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ανακατεύετε καλά.
Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Κρατάτε 2-3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα και το υπόλοιπο το προσθέτετε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.
Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών με το γάλα που κρατήσατε και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Ανακατεύετε στο μίγμα της κολοκύθας μισό φλιτζάνι από τη μπεσαμέλ.
Με ένα κουτάλι απλώνετε δύο τρεις κουταλιές μπεσαμέλ στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους και κάνετε από πάνω μια στρώση με λαζάνια. Ρίχνετε πάνω τους το μισό μίγμα της γέμισης με την κολοκύθα, μια στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης και λαζάνια. Τελειώνετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζετε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!