ΥΛΙΚΑ
-1 φύλλο σφολιάτας
-1 κιλό σπανάκι
-3/4 φλιτζανιού ρύζι γλασέ
-Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
-2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
-1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
-1/3 φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι ζεστό νερό
-1 ντομάτα φρέσκια, σε κυβάκια
-3 έως 4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-1 κρόκο αβγού για το άλειμμα του φύλλου
-6 μοτσαρελίνες (μικρά μπαλάκια μοτσαρέλας)
Μερίδες: 6 / Χρόνος προετοιμασίας:10′ / Χρόνος μαγειρέματος:50′ / Έτοιμο σε:60′
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το στραγγίζετε και το ψιλοκόβετε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με τα πράσα για μερικά λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και το σοτάρετε κι αυτό μέχρι να μαραθεί.
Ρίχνετε το νερό και, όταν πάρει βράση, προσθέτετε το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτετε τον άνηθο, την ντομάτα και ανακατεύετε.
Κόβετε το φύλλο στρογγυλό με διάμετρο 30εκ. και το απλώνετε σε μια φόρμα για τάρτες με διάμετρο 22εκ. έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα της φόρμας και να προεξέχει. Αλείφετε τη βάση της σφολιάτας με κρόκο (βοηθάει να μη νοτίσει το φύλλο από το ζουμί του σπανακιού).
Ρίχνετε μέσα το μισοβρασμένο σπανακόρυζο, βυθίζετε τις μοτσαρελίνες και γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν ολόγυρα, για να αγκαλιάσουν τη γέμιση.
Αλείφετε το φύλλο με κρόκο (ή γάλα) με πινέλο. Βάζετε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ψηθεί εντελώς το σπανακόρυζο.
Περιχύνετε την τάρτα με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα άνηθο. Τρώγεται χλιαρή ή κρύα.
ΠΗΓΗ: olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!