ΥλΛΙΚΑ
-500 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
-1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
-1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
-1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
-1 πιπεριά πράσινη σε λωρίδες
-3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
-1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
-2 με 3 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Για τα κεφτεδάκια
-400 γρ. κιμά χοιρινό περασμένο 2 φορές από τη μηχανή
-2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα
-1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
-1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο στα τέσσερα
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-μισή κουτ. γλυκού μαραθόσπορο κοπανισμένο
-7-8 κλαδάκια μαϊντανό
-μισή κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίζετε και βράζετε τους γίγαντες με φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάτε ένα φλιτζάνι νερό από το βράσιμο και στραγγίζετε τα φασόλια. Τα μεταφέρετε σε ταβά ή κεραμική γάστρα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Μουλιάζετε το ψωμί στο κρασί, στύβετε και κρατάτε το κρασί στην άκρη. Ψιλοκόβετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι μαζί με τα φυλλαράκια του μαϊντανού και το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ψωμί, το μίγμα του κρεμμυδιού, το μαραθόσπορο, το θυμάρι κι ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε ένα τηγάνι και με το 1/3 του ελαιόλαδου σοτάρετε το κρεμμύδι πολύ ελαφρά και προσθέτετε τις πιπεριές. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά και σβήνετε με το κρασί (από τα κεφτεδάκια). Αμέσως μετά προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζετε για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια περιχύνετε με τη σάλτσα τα φασόλια στον ταβά. Προσθέτετε το σέλινο, τον άνηθο, λίγο ακόμη από το ελαιόλαδο, το νερό που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο (με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι) μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαγειρευτούν οι γίγαντες.
Στο μεταξύ πλάθετε τον κιμά σε μικρά κεφτεδάκια, τα περνάτε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τα τηγανίζετε με το ελαιόλαδο που κρατήσατε. Όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές βγάζετε τα κεφτεδάκια να στραγγίξουν σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο των φασολιών, βγάζετε τον ταβά από το φούρνο και προσθέτετε ενδιάμεσα από τα φασόλια τα κεφτεδάκια. Κουνάτε τον ταβά να ανακατευτούν στη σάλτσα και ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο να ψηθεί για 10 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο. Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει εκτός φούρνου πριν σερβίρετε σε πιάτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Aντωνία Κατή