ΥΛΙΚΑ
-7 με 8 αγκινάρες
-δυόμισι φλιτζάνια ρύζι καρολίνα καλής ποιότητας
-2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
-1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
-χυμό από 2 λεμόνια, ξύσμα από το 1
-1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-3 με κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
-1 φινόκιο σε φέτες
-μισό φλιτζάνι κρασί λευκό
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια τους.
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το φινόκιο για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις αγκινάρες και τα κοτσάνια τους και, αφού τις σοτάρετε κι αυτές για 3-4 λεπτά ακόμα, τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε στην κατσαρόλα τις ξυσμένες ντομάτες, το ξύσμα του λεμονιού και το μισό μάραθο.
Αφού το φαγητό πάρει μια καλή βράση, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το ρύζι και πέντε φλιτζάνια καυτό νερό. Αλατοπιπερώνετε ξανά και βράζετε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι αγκινάρες αλλά και το ρύζι. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νεράκι. Σβήνετε τη φωτιά όταν το φαγητό πιει όλα σχεδόν τα ζουμιά του και το σκεπάζετε με καπάκι.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης – Food styling: Αντωνία Κατή