ΥΛΙΚΑ
-500 γρ. μακαρονάκι κοφτό (ή άλλο ζυμαρικό παρόμοιου μεγέθους)
-αλάτι
Για τη σάλτσα
-30ml ελαιόλαδο
-3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 λίτρο γάλα
-1 φλιτζάνι χαλούμι τριμμένο ή φορμαέλα Αράχοβας
-1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
-1 φλιτζάνι πικάντικη βαρελίσια φέτα, θρυμματισμένη
-λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
-1 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε το κοφτό μακαρονάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά στην άκρη.
Για τη σάλτσα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε πασπαλιστά το αλεύρι. Το καβουρδίζετε για 2-3 λεπτά και ανακατεύετε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αποκτήσετε καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τα κομπαλάκια που θα σχηματιστούν. Μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει το μίγμα (ρου). Προσθέτετε όλα τα τυριά και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσουν. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο, το δυόσμο και ανακατεύετε.
Ρίχνετε τα ζυμαρικά σε ένα μέτριο, βαθύ και πυρίμαχο ταψί. Προσθέτετε τη σάλτσα, ανακατεύετε και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε το φαγητό για 15-20 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα. Το σερβίρετε ζεστό και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Αντωνία Κατή