ΥΛΙΚΑ
-250 γρ. φασόλια γίγαντες, που έχετε μουλιάσει σε κρύο νερό από την προηγούμενη
-2 δαφνόφυλλα
-1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
-2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
-1 κιλό χόρτα (όπως λάπαθα, σέσκουλα, μυρώνια, κ.ά.)
-1 μέτριο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε ροδέλες
-ενάμισι φλιτζάνι τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο
-1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
-1 φλιτζάνι τσαγιού λιαστές ντομάτες από βαζάκι, χοντροκομμένες
-3 κουτ. σούπας γαλέτα
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τους γίγαντες με άφθονο νερό να τους σκεπάζει καλά. Προσθέτετε τα δαφνόφυλλα και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά έως ότου πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Στο μεταξύ, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια μαζί, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα χόρτα και το πράσο και ρίχνετε αμέσως αλατοπίπερο. Μαγειρεύετε για 4 λεπτά, ώσπου να μαραθούν, και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ρίχνετε στο μίγμα της κατσαρόλας το ανθότυρο, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύετε. Αφήνετε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κρατάτε κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες και τους στραγγίζετε. Μεταφέρετε τους γίγαντες σε ένα μέτριο, βαθύ ταψάκι, προσθέτετε το μίγμα λαχανικών – τυριού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια που κρατήσατε στην άκρη. Ανακατεύετε απαλά και πασπαλίζετε με την γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά).
Βάζετε το ταψί στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνετε για 1 ώρα ώσπου να μελώσουν οι χυμοί του φαγητού.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή