ΥΛΙΚΑ
-1 πακέτο πέννες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
-500 γρ. καλαμάρια σε ροδέλες
-10 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
-5 ντομάτες λιαστές, ψιλοκομμένες
-1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
-1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-1 πιπερίτσα καυτερή, ολόκληρη
-3 ντομάτες μέτριες, τριμμένες στον τρίφτη
-1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
-1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
-μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζετε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και δίνετε μια δυνατή βράση.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, την καυτερή πιπερίτσα, το μισό βασιλικό και το μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να μελώσει. Τις ελιές τις προσθέτετε 2 λεπτά πριν σβήσετε τη φωτιά. Αλατίζετε τη σάλτσα στο τέλος του μαγειρέματος προσεκτικά, γιατί οι ελιές και οι λιαστές ντομάτες είναι ήδη αλμυρές.
Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τις ροδέλες καλαμαριού για 5 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν.
Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτετε τα καλαμαράκια, τον υπόλοιπο μαϊντανό και βασιλικό και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε σε πιάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Elena Jeffrey