ΥΛΙΚΑ
-Ενάμισι κιλό ψάρια διάφορα (μπακαλιάρο, σκορπίνα, κοκκινόψαρο, φαγκρόπουλο)
-1 μεγάλο κρεμμύδι
-3 έως 4 κλαράκια σέλινο
-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
-1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
-1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
-1 φλιτζάνι ελιές πράσινες και μαύρες (χωρίς κουκούτσι), σε ροδέλες
-4 πατάτες βρασμένες, σε ροδέλες
-2 φλιτζάνια κρασί λευκό
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
-ξύσμα λεμονιού ή λάιμ (μοσχολέμονο)
-θυμάρι
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζετε ένα λίτρο νερό μαζί με το κρασί, το κρεμμύδι και το σέλινο. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε τα ψάρια καθαρισμένα και αλατισμένα. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (για 12-15 λεπτά περίπου) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τα σουρώνετε.
Τα καθαρίζετε από κόκαλα και λέπια και τα ξεψαχνίζετε. Τα βάζετε σε γυάλινο ή πλαστικό μπολ και ανακατεύετε τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι, το μαϊντανό και τον άνηθο.
Χτυπάτε το λάδι με το λεμόνι και περιχύνετε τη σαλάτα με το λαδολέμονο. Πασπαλίζετε με το ξύσμα λεμονιού και αφήνετε να μαριναριστεί για 5 ώρες.
Ανακατεύετε έπειτα τις ελιές, δοκιμάζετε το αλάτι και ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε την ψαροσαλάτα σε πιατέλα στρωμένη με τις ροδέλες πατάτας.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης – Food styling: Αντωνία Κατή