ΥΛΙΚΑ
Για τα κεφτεδάκια
-100γρ. ψίχα ψωμιού
-300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-1 αβγό
-1 κουτ. σούπας ξίδι
-μισή κουτ. γλυκού κύμινο
-1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το γιαχνί
-50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
-4 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
-1 καρότο, σε ροδέλες
-μισή κουτ. γλυκού ρίγανη
-2 έως 3 κόκκους μπαχάρι
-300ml χυμό ντομάτας
-200ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
-1 φλούδα από πορτοκάλι
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζετε το ψωμί σε νερό και το αφήνετε να μαλακώσει. Το στύβετε καλά. Ζυμώνετε καλά όλα τα υλικά για τον κιμά μαζί με το ψωμί, τον σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και τον αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάζετε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθετε κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους.
Σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2’-3’, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε τις πατάτες και τα καρότα και μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό.
Ρίχνετε τα μπαχαρικά, την ντομάτα, τον ζωμό, τη φλούδα του πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση το φαγητό τοποθετείτε επάνω στις πατάτες τα κεφτεδάκια, κλείνετε με το καπάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψετε.
Μόλις οι πατάτες βράσουν και μελώσει το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Συνοδεύετε αν θέλετε με φέτα.
Φωτογραφία – Food Styling: Εύα Μονοχάρη – Funky Cook
Tips: Μπορείτε να προσθέσετε και πράσο στο γιαχνί μαζί με το κρεμμύδι. Για τα κεφτεδάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινό και μοσχάρι ή κοτόπουλο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!