ΥΛΙΚΑ
-3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
-3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, κομμένες σε ροδέλες
-1½ νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
-2 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη
-1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες, χωρίς κουκούτσι
-2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
-1 φλιτζάνι μαϊντανό
-1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο, ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-λίγη γαλέτα τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα μαραίνετε καλά.
Προσθέτετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο. Ρίχνετε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη το μαϊντανό και το δυόσμο. Αν το μίγμα είναι πολύ στεγνό, ρίχνετε ένα νεροπότηρο ζεστό νεράκι, να γίνει ελαφρώς υδαρές, γιατί το ρύζι θα το τραβήξει κατά το μαγείρεμα. Τέλος, αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
Αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και το αδειάζετε μέσα σε ένα μέτριο ταψί. Ισιώνετε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και βάζετε από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας, τη μία δίπλα στην άλλη.
Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με λίγη γαλέτα. Ψήνετε στον φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου, στους 170ºC. Προτού σερβίρετε, αφήνετε το πιλάφι σκεπασμένο με ένα πανί έξω από το φούρνο, για να τραβήξει τα υγρά. Το μοιράζετε στα πιάτα με σπάτουλα και συνοδεύετε με λίγο τυρί φέτα ή ακόμα καλύτερα, με ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί, φρέσκο ή και ώριμο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Tips: Μπορείτε να τρίψετε μέσα στο μίγμα ένα μικρό κολοκυθάκι ωμό και λίγη μελιτζάνα, επίσης ωμή. Μπορείτε επίσης να «φυτέψετε» μέσα στο πιλάφι λίγες χοντροκομμένες πατάτες, ακριβώς όπως κάνετε και στις γεμιστές ντομάτες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!