ΥΛΙΚΑ
-4 μερίδες
-5 κολοκυθάκια (χοντρά, όχι πολύ μακριά)
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
-4 με 5 κ.σ. ελαιόλαδο
-Μισό ματσάκι μαϊδανό
-1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
-4 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
-γραβιέρα τριμμένη
-φρυγανιά τριμμένη (προαιρετικά)
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, τα ξύνουμε, τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος (σαν βαρκούλες). Χαράζουμε την ψίχα διαγώνια και γύρω-γύρω κοντά στη φλούδα.
Τα ζεματάμε για 4-5 λεπτά σε νερό που βράζει, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε κάτω από κρύο νερό βρύσης. Αν τα κολοκυθάκια μας είναι μακριά, κάνουμε το ζεμάτισμα σε δύο δόσεις.
Τα στραγγίζουμε καλά και με προσοχή αφαιρούμε το εσωτερικό τους (την ψίχα), την οποία λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Αραδιάζουμε τα άδεια κολοκύθια σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, το ένα πλάι στο άλλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Ετοιμάζουμε τη γέμισησωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊδανό, την λιωμένη ψίχα των κολοκυθιών και στο τέλος το ρύζι μαζί με λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και τον δυόσμο, αν χρησιμοποιήσουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν και να πιούν το νερό (ελέγχουμε, να είναι μισοβρασμένο το ρύζι).
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια. Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και την τριμμένη φρυγανιά (αν θέλουμε να γίνει η κρούστα πιο τραγανή).
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1/2 ώρα. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, γι’ αυτό ελέγχουμε να έχει ροδίσει η επιφάνεια και να έχει μαγειρευτεί το ρύζι.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!