ΥΛΙΚΑ
– 600 ml Κρέμα Γάλακτος
– 100 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο
– 1 ξυλάκι Βανίλιας σχισμένο κατά μήκος
– 90 γρ. ζάχαρη
– 4 φύλλα ζελατίνης
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
– 250 γρ. ζάχαρη ξανθή
– 180 γρ. φουντούκια καβουρντισμένα
– μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού
– ελάχιστο βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει, το αποσύρετε από τη φωτιά και το φιλτράρετε περνώντας το από λεπτό σουρωτήρι.
Αφαιρείτε τη βανίλια και προσθέτετε τα φύλλα ζελατίνης, αφού προηγουμένως τα έχετε μαλακώσει σε κρύο νερό. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει, ανακατεύοντας σταδιακά.
Μοιράζετε το μείγμα της κρέμας σε 6 ατομικά φορμάκια. Τοποθετείτε τα φορμάκια στο ψυγείο και τα αφήνετε 5 ώρες τουλάχιστον για να σφίξει η κρέμα καλά. Βουτυρώνετε ελαφρά μια λαμαρίνα φούρνου και τη στρώνετε με ανηκολλητικό χαρτί επίσης βουτυρωμένο ελαφρά.
Ετοιμάζετε την πραλίνα φουντουκιού:
Ζεσταίνετε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά. Όταν αρχίσει να λιώνει, ρίχνετε 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρις ότου η ζάχαρη γίνει ξανθιά καραμέλα. Προσθέτετε κατόπιν τα φουντούκια ανακατεύοντας μία φορά με ξύλινη κουτάλα. Απλώνετε την πραλίνα στη λαμαρίνα με το ανηκολλητικό χαρτί και ισιώνετε όσο γίνεται την επιφάνεια της. Την αφήνετε να κρυώσει 20′ τουλάχιστον. Σπάζετε την πραλίνα σε ανομοιόμορφα κομμάτια.
Ξεφορμάρετε την πανακότα ως εξής: Βουτάτε τα φορμάκια μέσα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζετε. Σερβίρετε την πανακότα με την πραλίνα.