ΥΛΙΚΑ
-100 γραμ. ζάχαρη
-2 κ.γλ. μαγιά
-200 γραμ. γάλα χλιαρό
-100 γραμ. βούτυρο (λιωμένο)
-2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
-2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
-2 πρέζες αλάτι
-περίπου 550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κ.γλ. κανέλα
Για τη γέμιση
-100 γραμ. αποξηραμένα κράνμπερις
-100 γραμ. σταφίδα ξανθή
-100 γραμ. κουβερτούρα
Για την καραμέλα
-50 γραμ. βούτυρο
-150 γραμ. μαύρη ζάχαρη
-2 κ.γλ. κανέλα
-λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ τσουρέκι, βάζουμε πρώτα στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τα αβγά, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι, όχι όλο μαζί.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 10′ στο μίξερ.
Προσθέτουμε τη γέμιση, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας. Τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε μπολ.
Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια. Τα βάζουμε σε μπολ.
Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα. Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά.
Τα βάζουμε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Τα βάζουμε απαλά το ένα στο άλλο, δεν τα πιέζουμε. Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 45′.
Αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα. Κόβουμε σε φέτες όπως το κέικ.
*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!