ΥΛΙΚΑ
-500 γρ. φασόλια γίγαντες ελέφαντες
-3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
-250 γρ. χωριάτικα λουκάνικα, κομμένα σε ροδέλες
-5 (400 γρ.)μέτριες ντομάτες, τριμμένες
-1 κ. γ. πελτέ ντομάτας
-1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
-αλάτι
-¼ κ.γ. πιπέρι
-1 κ. γ. ρίγανη
-1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
-1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
-240 ml ελαιόλαδο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ βάζω σε ένα μεγάλο μπολ τους γίγαντες μαζί με τα κομμένα καρότα με νερό να τους καλύπτει 3 εκ. για να φουσκώσουν.
Σε μια χύτρα με μια τρυπητή κουτάλα ρίχνω τα φασόλια, τα σκεπάζω πάλι με νερό να τα καλύπτει 5 εκ. Τα αφήνω να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει χαμηλώνω τη θερμοκρασία και αφήνω για 25 – 30 λεπτά.
Ωστόσο ψιλοκόβω όλα τα υλικά μου και σε ένα τηγάνι σοτάρω ελαφριά το λουκάνικο για 2 – 3 λεπτά και το βγάζω σε ένα πιάτο.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω 4 κ. σ. ελαιόλαδο, σοτάρω για 1 λεπτό το κρεμμύδι, για άλλο 1 λεπτό το σκόρδο, έπειτα προσθέτω την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη.
Τρυπώντας την καυτερή πιπεριά με μια οδοντογλυφίδα την βάζω κι αυτή μέσα, συνεχίζω προσθέτοντας τον πολτό ντομάτας που έχω διαλύσει πρώτα σε 60 ml νερό. Τέλος συμπληρώνω με το ψιλοκομμένο σέλερι και αφήνω να σιγοβράζει η σάλτσα για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ντομάτα.
Οι γίγαντες και η σάλτσα είναι έτοιμα σχεδόν μαζί. Στραγγίζω τα φασόλια, τα βάζω σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ραντίζω με 120 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο. Ανακατεύω και προσθέτω την σάλτσα αφού της έχω αφαιρέσει πρώτα την κόκκινη πιπεριά. Ρίχνω άλλα 60 ml (¼ κούπας) ελαιόλαδο αναμιγνύω καλά όλο το φαγητό και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25 – 30 λεπτά. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και αφήνω να πάρουν χρώμα και να μελώσουν για άλλα 10 – 15 λεπτά.
Σερβίρω αμέσως συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί, τυρί φέτα και σαλάτα λάχανο – καρότο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!