ΥΛΙΚΑ
– Μία γαλοπούλα 1 1/2 κιλά καθαρισμένη από εντόσθια και τον λεμό.
Για τη μαρινάδα
– 2 κουταλιές μέλι
– 2 φλυτζάνια του τσαγιού γλυκό κρασί (μοσχάτο)
– Χυμό από 4 πορτοκάλια
– 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
– 5-6 κόκοι μπαχάρι
– αλάτι & πιπέρι
Για τη γέμιση
– 1 κρεμμύδι τριμένο ξερό
– 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ή 300 γρ. συκωτάκια
– 300 γρ. μανιτάρι κομμένα σε κύβους
– 1 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
– 1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί γλυκό (μοσχάτο)
– 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
– 1/3 του κουταλιού γλυκού κανέλα
– 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
– 1 πρέζα γαρύφαλο
– 1 λίγο αλάτι & πιπέρι
– 1/3 φλυτζάνι λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε καλά τη γαλοπούλα μέσα έξω και την τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος που ίσα ίσα να τη χωράει και την πασπαλίζουμε παντού, μέσα έξω, αλάτι και πιπέρι. Την περιχύνουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το κρασί, το ελαιόλαδο, φροντίζοντας να βάλουμε υγρά και στο εσωτερικό της γαλοπούλας και τοποθετούμε επίσης εσωτερικά και τους κόκους από το μπαχάρι. Σκεπάζουμε την γαλοπούλα με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Γέμιση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5-6 λεπτά να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον κιμά ή τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά μέχρι ν’ αλλάξει ο κιμάς χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά καλά, σβύνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά ώσπου να απορροφηθούν τα υγρά, για 8-10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κουκουνάρια και το κάστανο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από την μαρινάδα την γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και την κλείνουμε ή ράβοντας το λαιμό και κοιλιά ή με οδοντογλυφίδες.
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στη γάστρα, την περιχύνουμε με τη μαρινάδα αφού κρατήσουμε 1 φλυντζάνι.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε την γαλοπούλα για 1 1/2 ώρες.
Σ’ ένα μπολάκι ρίχνουμε την μαρινάδα που κρατήσαμε με 2 κουταλιές μέλι, ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε την γαλοπούλα κάθε μισή ώρα με ένα πινέλο.
Την τελευταία μισή ώρα ξεσκεπάζουμε την γάστρα και αφήνουμε να ροδίσει καλά γυρίζοντας να πάρει χρώμα και από κάτω.