ΥΛΙΚΑ
Για τα μπιφτέκια
-600 γρ. κιμάς από στήθος γαλοπούλας, περασμένος μία φορά από τη μηχανή από το χοντρό κόσκινο, χωρίς την πέτσα (ο κιμάς γαλοπούλας κολλάει στα χέρια, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο κρύος, κατευθείαν από το ψυγείο)
-1 κουτ. σούπας κάρι, σε σκόνη
-2 ασπράδια
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 κουτ. σούπας ούζο
-1 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν ή δυόσμος ξερός, κοπανισμένος
-το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-ελάχιστο λάδι για το λάδωμα του ταψιού
-1 κουτ. σούπας
-αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος γιαουρτιού
-250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-1 μέτριο καρότο, ψιλοτριμμένο
-30 ml χυμός πορτοκαλιού
-1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
-2 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένα, ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, κοπανισμένος
-αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τη σος, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Αν το μείγμα κολλάει στα χέρια μας, προσθέτουμε 4 – 5 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Πλάθουμε το μείγμα σε 8 μεγάλα μπιφτέκια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. Βάζουμε τα μπιφτέκια στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 6 – 8 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν. Ελέγχουμε κόβοντας ένα μπιιφτέκι – δεν πρέπει να είναι ροζ στο εσωτερικό του.
Σερβίρουμε με αραβικές πίτες ολικής άλεσης, πράσινη σαλάτα και τη σος γιαουρτιού. Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε μπέργκερ, βάζοντας τα μπιφτέκια σε στρογγυλά ψωμάκια σικάλεως μαζί με 1 φέτα ντομάτα, 1«φέτα» κρεμμύδι, μαρούλι και λίγη σος γιαουρτιού.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!