ΥΛΙΚΑ
-280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
-140 ml ελαιόλαδο
-1 κ.γ. αλάτι
-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για τη γέμιση
-300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
-150 γρ. μαλακό κίτρινο τυρί (τύπου gouda, edam κ.λ.π.)
-200 γρ. καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε φέτες
-2 αυγά
-λίγο αλάτι
-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Άλλα υλικά
-ελαιόλαδο για το ταψί και τη ζύμη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2) Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας με το άλλο μας χέρι, μέχρι να σχηματίσουμε μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
3) Καλύπτουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου, για 20 λεπτά.
4) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν, τα αυγά, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν σε γέμιση.
5) Κόβουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, ένα μεγαλύτερο για τον πάτο του ταψιού και ένα μικρότερο για το πάνω μέρος της πίτας.
6) Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης με πλάστη και το προσαρμόζουμε σε λαδωμένο ορθογώνιο ταψί.
7) Καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη γέμιση.
8) Ανοίγουμε με πλάστη και το άλλο, μικρότερο κομμάτι ζύμης και καλύπτουμε με αυτό τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες.
9) Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνουμε τη ζύμη.
10) Ψήνουμε τη ζαμπονοτυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!