ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση (23 εκ):
-175 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-65 γρ άχνη ζάχαρη
-1 αυγό χωρισμένο τον κρόκο από το ασπράδι, σε θερμοκρασία δωματίου
-250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την πάστα αμυγδάλου:
-75 γρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-100 γρ άχνη ζάχαρη
-2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
-ξύσμα 1 πορτοκαλιού
-1 ΚΣ grand marnie ή κονιάκ (προαιρετικά)
-85 γρ σκόνη αμύγδαλου (λεπτοτριμμένο αμύγδαλο)
Για την μαρμελάδα:
-μαρμελάδα πορτοκάλι
-σιροπιασμένη φλούδα πορτοκαλιού, τεμαχισμένη
Για την κρέμα πορτοκαλιού:
-1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
-1 κρόκος αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
-90 ml χυμό πορτοκαλιού
-ξύσμα 1 πορτοκαλιού
-85 γρ ζάχαρη
-5 γρ κόρν φλάουρ
-85 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια
Γαρνίρισμα:
-σιροπιασμένες φλούδες πορτοκαλιού
-λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω καλά με μια κουτάλα το βούτυρο να αφρατέψει.
Προσθέτω την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ρίχνω τον κρόκο του αυγού ενσωματώνοντας τον στο μείγμα.
Τέλος βάζω σε δόσεις το αλεύρι (μόλις ενωθεί στη ζύμη σταματάω το ανακάτεμα).
Ανοίξω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες με τον πλάστη σε διάμετρο όση η βάση της φόρμας 23 εκ και τα τοιχώματα και να την μεταφέρω σε αυτή (αφού πρώτα της έχω βουτυρώσει). Πιέζω να ακουμπήσει καλά τον πάτο της ταρτιέρας (με σούστα), τις γωνίες, τα τοιχώματα της και με ένα μαχαίρι κόβω από τα χείλη της ταρτιέρας όση ζύμη περισσεύσει (αν υπάρχουν κενά, από τη ζύμη που περισσεύει τα «μπαλώνω»).
Με ένα πιρούνι τρυπάω τη ζύμη, την καλύπτω με μια λαδόκολλα με ένα βάρος (όσπρια ή ρύζι) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180*C για 10-15 λεπτά. Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ το βάρος, την αλείφω με ένα πινέλο με το ασπράδι του αυγού και τη μεταφέρω πίσω στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την πάστα αμυγδάλου σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτω την άχνη. Ρίχνω τα αυγά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και το grand marnie ενσωματώνοντας τα στο μείγμα. Τέλος βάζω το αμύγδαλο σε σκόνη, ανακατεύοντας μαλακά και ρίχνω το μείγμα πάνω στην τάρτα. Την ψήνω στις αντιστάσεις στους 180*C για 30 λεπτά. Βγάζω και τη αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά.
Όσο είναι ζεστή της απλώνω ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας που έχω ανακατέψει με σιροπιασμένα κομματάκια φλούδας πορτοκαλιού.
Για την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι βάζω το αυγό, τον κρόκο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω απαλά τον πάτο, σε χαμηλή ένταση και όταν το μείγμα αρχίσει να γίνεται κρεμμώδες το βγάζω από την εστία και προσθέτω το κρύο βούτυρο. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει για 10-15 λεπτά και την ρίχνω στην τάρτα.
Γαρνίρω με ολόκληρες σιροπιασμένες φλούδες πορτοκαλιού και λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα και τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!