ΥΛΙΚΑ
- 1 στήθος κοτόπουλου
- 1 μικρό ξιδάτο λουκάνικο, σε κομματάκια
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 180 γρ τσένταρ τριμμένο
Για τις κρέπες:
- 330 ml γάλα
- 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 κγ μπέικιν πάουντερ
- 130 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ ΚΣ βούτυρο λιωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
Για την σάλτσα:
- 1 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
- αλάτι
- πιπέρι
- ¼ κγ πιπέρι cayenne
- 2 ΚΣ ελαιόλαδο
- 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζω το κοτόπουλο, το σκεπάζω με νερό και το βάζω σε δυνατή φωτιά.
Όταν αρχίσει να βράζει, το ξαφρίζω (με ένα κουτάλι αφαιρώ τον αφρό που έχει βγάλει στην επιφάνεια το κρέας), χαμηλώνω την ένταση σε μέτρια και το αφήνω για 20 λεπτά, μέχρι να είναι μαλακό και έτοιμο.
Το βγάζω από την κατσαρόλα (κρατάω το ζουμί για άλλη χρήση) και το βάζω σε ένα πιάτο να κρυώσει.
Αφαιρώ τα κόκκαλα και το χωρίζω σε μικρές ίνες.
Για τις κρέπες σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά με το σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτω το γάλα και το αλάτι.
Αφού αναμείξω το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι τα ρίχνω κι αυτά σταδιακά στο μείγμα των αυγών.
Τέλος συμπληρώνω με το λιωμένο βούτυρο.
Βάζω ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία στην εστία και προσθέτω ½ κγ βούτυρο.
Ρίχνω από 1 κουταλιά με το scoop του παγωτού από το μείγμα και το γυρίζω να καλύψει όλο τον πάτο του τηγανιού. Αφήνω για 2 λεπτά περίπου κι όταν αρχίσουν να ξεκολλάνε οι άκρες είναι έτοιμη και την γυρίζω από την άλλη πλευρά. Αφήνω τον ίδιο χρόνο και την βάζω σε πιάτο. Συνεχίζω όμοια με το υπόλοιπο μείγμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρω τα κομμάτια του λουκάνικου, να τηγανιστούν χωρίς να προσθέσω λίπος. Τα βάζω πάλι πίσω στο μπολ τους.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω 2ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο ανακατεύοντας. Το βάζω πίσω στο μπολ και το αναμιγνύω με το λουκάνικο.
Για τη σάλτσα ζεσταίνω στην κατσαρόλα 1 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
Συνεχίζω με τις ντομάτες, τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο πιπέρι cayenne.
Συμπληρώνω άλλες 2 ΚΣ ελαιόλαδο τα ανακατεύω όλα μαζί, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω ψισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να βράσει η σάλτσα για περίπου 15 λεπτά.
Δύο λεπτά πριν ετοιμαστεί η σάλτσα ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύω και έπειτα την βγάζω από τη φωτιά.
Για το φαγητό απλώνω στο ταψί το ¼ της σάλτσας να καλύψει τον πάτο του.
Ανοίγω μια μια κάθε κρέπα, τη γεμίζω με 1 ΚΣ σάλτσα, 1 ΚΣ κρέας, 1 ΚΣ τυρί (συνολικά 100 γρ τυρί βάζω μέσα σε όλες τις κρέπες) και την τυλίγω σφιχτά.
Την τοποθετώ στο ταψί πάνω στη σάλτσα με την άκρη της προς τα κάτω (για να μην ανοίξει). Όμοια συνεχίζω και με τις υπόλοιπες βάζοντας τις μετά σφιχτά τη μια δίπλα στην άλλη στο ταψί.
Τις σκεπάζω με την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζω με 80 γρ τριμμένο τσένταρ.
Βάζω το ταψί στο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 180 β. C για 20-30 λεπτά (αν χρειαστεί βάζω αλουμινόχαρτο από πάνω προς το τέλος).
Βγάζω από το φούρνο, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει, γαρνίρω με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω και σερβίρω.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!