ΥΛΙΚΑ:
– 350 γρ. γίγαντες
– 2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 2 μεγάλα μαρούλια, μισό κιλό περίπου, κομμένα
– 2 ντοματάκια πολτοποιημένα
– 1 κουτάλι μέλι θυμαρίσιο
– χυμός από ένα λεμόνι
– 1/2 κουτάλι θυμάρι ξερό ή μαντζουράνα
– 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
– 3/4 φλιτζάνι λάδι
– Αλάτι, πιπέρι
– Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από το βράδυ μουσκεύουμε τα φασόλια σε τέσσερα ποτήρια νερό. Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τέσσερα ποτήρια νερό. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου για να μαλακώσουν αρκετά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μόλις ξαναπάρει βράση το χαμηλώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει άλλα 15 λεπτά.
Στο τέλος σε ένα μπόλ ρίχνουμε τα ντοματάκια πολτοποιημένα, το μέλι, το λάδι και το χυμό του λεμονιού, τα χτυπάμε καλά με το πηρούνι, προσθέτουμε την μαντζουράνα ή το θυμάρι και τον άνιθο.
Τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για 1 έως 2 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρουμε.