ΥΛΙΚΑ
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 3/4 ποτηριού ζάχαρη
- 1 ποτήρι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό σχεδόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα σε σκόνη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 β. Κελσίου. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το κανελογαρίφαλο και το ξύσμα.
Κοσκινίζετε το μπέικιν με το αλεύρι και διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε εναλλάξ το χυμό με το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο ζυμώματος, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να γίνεται μια μπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και μέτρια. Πιθανώς να μην πάρει όλο το αλεύρι. Σταματάτε το ανακάτεμα στο μίξερ και ζυμώνετε λίγο με τα χέρια.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και πλάθετε τρία φραντζολάκια. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Χαράζετε την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες -πάχους 1εκ. περίπου- και ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Βγάζετε τα φραντζολάκια από το φούρνο και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν για 5 λεπτά. Τα κόβετε σε φέτες στα σημεία που τα έχετε χαράξει και τα απλώνετε σε ταψιά. Τα βάζετε ξανά στο φούρνο και ψήνετε στους 150 β. Κελσίου μέχρι να ροδίσουν καλά.
Αφήνετε τα παξιμαδάκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα τοποθετήσετε σε μεταλλικό κουτί.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Elena Jeffrey
Tips: Πριν ψήσετε τις φραντζολίτσες, αν θέλετε, τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
Παραλλαγή: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα, ωμά φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ηλεκτρικό μαχαίρι για να κόψετε τις φέτες.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!