ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. ταλιατέλες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση αρωματικό Μοσχοφίλερο
- 200 γρ. ξινοτύρι
- ξύσμα και χυμός από 1/2 ακέρωτο
- 16 πράσινες ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσια, σε κομμάτια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε τις ταλιατέλες αλ ντέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τις στραγγίζουμε (κρατάμε κατά μέρος 2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό) και τις αφήνουμε κατά μέρος, ζεστές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να κοχλάσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε στο σκεύος το ξινοτύρι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, για να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε σταδιακά μια μικρή ποσότητα από το νερό των ζυμαρικών που αφήσαμε κατά μέρος, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε μια χυλωμένη σάλτσα, παχύρρευστη και ζεστή.
Προσθέτουμε τις καλά στραγγισμένες ταλιατέλες, τις ελιές και φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε πιάτα.
Σκορπίζουμε τριμμένη παρμεζάνα σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε αμέσως.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!