ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1 λίτρο γάλα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε 2 κουτ. σούπας νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια
- 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
- 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
- Για το σιρόπι
- 350 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το ρύζι. Σουρώνετε το ρύζι και το αφήνετε στην άκρη.
Σκουπίζετε την κατσαρόλα από το νερό και ρίχνετε μέσα το γάλα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το διαλυμένο κορνφλάουρ, αφήνετε να πάρει μια βράση και ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτετε το βούτυρο και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά ένα βαθύ ταψί και στρώνετε πέντε φύλλα βουτυρωμένα. Αδειάζετε την κρύα κρέμα και την στρώνετε με ένα κουτάλι. Σκεπάζετε με άλλα πέντε φύλλα κρούστας επίσης βουτυρωμένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε για 1 ώρα. Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνετε να μισοκρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Σιροπιάζετε τη ρυζόπιτα (χλιαρή πίτα, καυτό σιρόπι). Αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina & Olivia Webb
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!