ΥΛΙΚΑ
- Ενάμισι φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλ. τσαγιού ταχίνι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- Μιάμιση κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 2 κοφτά κ.γ. μαγειρική σόδα
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή λεμονιού
- Ενάμισι φλ. τσαγιού σταφίδες κατά προτίμηση ξανθές ή μισές ξανθές μισές μαύρες
- 2 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη.
Για γαρνίρισμα:
κανέλα σκόνη
ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη, το νερό και το ταχίνι και τα ανακατεύετε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί καλά το ταχίνι και να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτετε το αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, τα μυρωδικά, τη σόδα, το ξύσμα παρτοκαλιού ή λεμονιού, τις σταφίδες και τη καρυδόψιχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αλείφετε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 ή 28 εκ. ρίχνετε μέσα το μείγμα, το στρώνετε ισομερώς, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο της βγει στεγνό και καθαρό.
Βγάζετε τη ταχινόπιτα από το φούρνο και μόλις κρυώσει καλά τη πασπαλίζετε, προαιρετικά, με σκόνη κανέλας και ζάχαρη άχνη. Τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. Διατηρείται για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου, σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “πάτο” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά αλευρώστε τες βάζοντάς τες σε αλεύρι μέσα σε μπολ και με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι.
Φτιάξτε τη ταχινόπιτά σας σε στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί σε διάσταση 26 ή 28 εκ. ανάλογα πόσο λεπτή θέλετε τη πίτα σας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!