ΥΛΙΚΑ
- 1.200γρ. μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- 3 πατάτες, σε λεπτές ροδέλες
- 3 πράσα, σε ροδέλες
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ροδέλες
- 6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 300 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
- 7-8 φύλλα σέσκουλου ψιλοκομμένα
- μισό φλιτζάνι μυρώνια ψιλοκομμένα
- μισό φλιτζάνι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
- μισό φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- μισό ποτήρι κρασί λευκό
- 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι ζεστό νερό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Για την κρούστα
- 2 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
- 3 και μισό φλιτζάνια ζεστό νερό
- 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στο ζεστό λάδι το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα σκόρδα, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Τα σβήνετε με το κρασί.
Ρίχνετε κατόπιν στην κατσαρόλα τα χορταρικά και τα αρωματικά, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε όλα μαζί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά τους. Ανακατεύετε και τις σταφίδες.
Απλώνετε τις πατάτες σε ταψί (25×35 εκ. περίπου), και τις σκεπάζετε με το μισό μίγμα των χορταρικών. Μοιράζετε σε όλη την επιφάνειά τους τον μπακαλιάρο κομμένο σε φιλέτα (χωρίς πέτσες και κόκαλα) και τον σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών.
Περιχύνετε με το διαλυμένο πελτέ.
Ανακατεύετε στο ζεστό νερό το καλαμποκάλευρο μαζί με το λάδι και αλάτι, μέχρι να έχετε ένα χυλό σαν μέλι. Περιχύνετε μ’ αυτόν την επιφάνεια των χορταρικών και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να απορροφηθούν τα υγρά του.
Αφήνετε το φαγητό να γίνει χλιαρό, κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κάτη
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!