ΥΛΙΚΑ
-1 κρεμμύδι
-1 σκ. σκόρδο
-5 κ.σ. ελαιόλαδο
-10 κολοκύθια στρογγυλά
-αλάτι
-πιπέρι
-1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
-50 γρ. κρασί λευκό
-400 γρ. ντομάτα κονκασέ
-200 γρ. νηστίσιμο τραχανά λαχανικών
-1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
-1 κ.σ. δυόσμο
-100 γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
-1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-100 γρ. νερό
Για το σερβίρισμα
-1 κ.σ. ελαιόλαδο
-δυόσμο
-πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
Κόβουμε το καπάκι από τα κολοκύθια και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα.
Φροντίζουμε να μην σπάσουμε το εξωτερικό μέρος από τα κολοκύθια.
Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα ταψί και ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και καλύπτουμε με τα καπάκια τους.
Απλώνουμε πετσέτα σε ένα μπολ, βάζουμε τη μισή σάρκα από τα κολοκύθια και τα στύβουμε πολύ καλά για να φύγει η υγρασία και την ψιλοκόβουμε.
Προσθέτουμε τη σάρκα από τα κολοκύθια στο τηγάνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι , τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε τη ντομάτα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τον τραχανά, τη ρίγανη και τον δυόσμο ψιλοκομμένα, το νηστίσιμο τυρί και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα κολοκύθια μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει ο τραχανάς κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Καλύπτουμε με το καπάκι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον πελτέ, το νερό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανακατεύουμε και βάζουμε στο ταψί.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά.
Σερβίρουμε με ελαιόλαδο δυόσμο και πιπέρι.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!