ΥΛΙΚΑ
-3 κιλά σύκα λευκά ή μαύρα
-1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα
-1 φλιτζάνι αμύγδαλα χονδροκομμένα
-2 κουτ. σούπας γλυκάνισο κοπανισμένο
-1 φλιτζάνι μέλι
-1/4 φλιτζανιού ούζο ή τσίπουρο
-1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
-2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, χονδροτριμμένο
-2 κουτ. σούπας κανελλογαρίφαλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζετε τα σύκα, τα ανοίγετε στα δύο και τα αφήνετε να ξεραθούν στον ήλιο, πάνω σε σχάρα και σκεπασμένα με τουλπάνι, για 6-8 ημέρες.
Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνετε. Πλάθετε 8 πιτούλες -σαν μπιφτέκια- και τις ξαναβάζετε πάνω στη σχάρα, σκεπασμένες με το τουλπάνι. Τις στεγνώνετε στον ήλιο 1 εβδομάδα περίπου.
Τυλίγετε τις συκομαγίδες με συκόφυλλα ή αμπελόφυλλα, τις δένετε με χόρτο ή σπάγκο και τις διατηρείτε μέσα σε μεταλλικά κουτιά. Τις σερβίρετε κομμένες σε φετούλες.
Tips: Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα και ένα ποτήρι χυμό στυμμένων σταφυλιών. Τότε θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να στεγνώσουν στον ήλιο.
Λίγη ιστορία: Ο Αριστοφάνης, στην Ειρήνη, είχε μιλήσει για ωραίες μικρές πιτούλες, ζυμωμένες με σύκα… Στην Κρήτη είναι γνωστές σαν «συκοπιταρίδες», στην Άρτα αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο λέγονται «σ’κουμαΐδες», στην Κύπρο «συκόπιτες» και στην Κέρκυρα «συκομαγίδες» ή «συκομαΐδες». Τις φτιάχνουν αυτή την εποχή και τις διατηρούν τυλιγμένες σε συκόφυλλα, φύλλα καρυδιάς ή αμπελόφυλλα μέχρι το Πάσχα…
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!