ΥΛΙΚΑ
4 φιλέτα τόνου
χυμό από 3 πορτοκάλια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
250 γρ. κουσκούς
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες
1 φινόκιο μικρό
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο, χοντροκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στύβετε τα πορτοκάλια, ανακατεύετε το χυμό τους με το μισό ελαιόλαδο και μαρινάρετε τα φιλέτα τόνου για 2 ώρες τουλάχιστον.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το φινόκιο. Σοτάρετε τα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Προσθέτετε το ξίδι, τη μαρινάδα του ψαριού, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και βράζετε για άλλα 5-6 λεπτά. Στραγγίζετε τη σάλτσα και την κρατάτε ζεστή.
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με γραμμές (γκριλιέρα) και αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα. Ψήνετε τον τόνο για 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά (το ψήσιμο εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου).
Βράζετε το κουσκούς σε 250γρ. αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και το αφήνετε σκεπασμένο εκτός φωτιάς για 3-4 λεπτά. Στο μεταξύ, ζεσταίνετε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά το ξύσμα πορτοκαλιού (για 2-3 λεπτά). Προσθέτετε το κουσκούς και τα καβουρδισμένα κουκουνάρια και ανακατεύετε.
Σερβίρετε το ψάρι με τη σάλτσα πορτοκαλιού και το κουσκούς.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!