ΥΛΙΚΑ
-5 μπανάνες, πολύ ώριμες
-220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, χοντροκομμένη
-1/2 κ.γ. αλάτι
-1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-80 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
-2 αβγά
-1 κ.γ. κίτρινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα , προαιρετικά
-150 γρ. ζάχαρη καστανή
-125 γρ. βούτυρο
-1 κ.σ. κοφτή σόδα μαγειρική
Για το σερβίρισμα
-ζάχαρη κρυσταλλική, για την επιφάνεια
-ζάχαρη άχνη
-κακάο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπάνω υγρασία.
Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα οι μπανάνες διαλύονται.
Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Χοντροκόβουμε τη σοκολάτα, τα καρύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, τις βανιλίνες και τα ανακατεύουμε καλά.
Όταν κρυώσει το μείγμα με τις μπανάνες ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μία μάζα αλλά δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ 10×30 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.
Από πάνω ρίχνουμε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να καραμελώσει η επιφάνεια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη, κακάο και σερβίρουμε.
Tip
Γενικά τα κέικ θέλουν λίγο ανακάτεμα. Και αυτό γιατί δεν θέλουμε η γλουτένη που βρίσκεται μέσα στο αλεύρι να αναπτυχθεί και να “δέσει” όπως γίνεται στο ψωμί… Επίσης όσο πιο ώριμες οι μπανάνες… τόσο πιο νόστιμο το γλυκό!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!