ΥΛΙΚΑ
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια ζάχαρη
8 αβγά
μισό φλιτζάνι ούζο
τριάμισι φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
τριάμισι φλιτζάνια ζάχαρη
5 φλιτζάνια νερό
μισό φλιτζάνι ούζο
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
Για την γκανάζ
300γρ. κουβερτούρα
ενάμισι φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού σπόρους γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και, όταν ενσωματωθούν, προσθέτετε το ούζο.
Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το προσθέτετε τμηματικά στο μίγμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι.
Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 55-60 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και αν δοκιμάσετε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει στεγνή. Αφήνετε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε την γκανάζ: Ζεσταίνεται την κρέμα γάλακτος μαζί με το γλυκάνισο σε βαθιά κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες. Σπάτε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζετε σε μεγάλο μπολ. Σουρώνετε τη ζεστή κρέμα και την προσθέτετε στο μπολ με τη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μίγμα σαν πηχτή κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να παγώσει λίγο.
Ετοιμάζετε και το σιρόπι: Σιγοβράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά επιπλέον και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε στο τέλος το ούζο και ανακατεύετε.
Περιχύνετε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και να κρυώσει λίγο. Απλώνετε ομοιόμορφα την γκανάζ σοκολάτας πάνω από το κέικ και αφήνετε να σταθεροποιηθεί καλά πριν κόψετε το γλυκό.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης – Food Styling: Αντωνία Κατή
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!