ΥΛΙΚΑ
1 κομμάτι από χοιρινή σπάλα γύρω στα 2 κιλά
8 κλαράκια δεντρολίβανο
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας μέλι
αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ αρακά
1 κιλό αρακά
7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε τη σπάλα: Σε ένα ταψί τοποθετείτε τα κλαράκια δεντρολίβανου, από πάνω τη σπάλα και την αλατοπιπερώνετε καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μουστάρδα και το μέλι. Ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές και με ένα πινέλο αλείφετε τη σπάλα. Ρίχνετε ένα νεροπότηρο νερό στον πάτο του ταψιού, σκεπάζετε το ταψί με δύο βρεγμένες λαδόκολλες και ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στο μεταξύ φτιάχνετε τον πουρέ αρακά: Ζεματάτε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τον σουρώνετε. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο. Πολτοποιείτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στο μίξερ και τα ρίχνετε στο λάδι. Ανακατεύετε συνέχεια για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε τον αρακά και ανακατεύετε καλά. Αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε τον άνηθο. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.
Περνάτε τον αρακά από το μπλέντερ μέχρι να γίνει ένας πράσινος απαλός πουρές και τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα. Αν είναι πολύ πηχτός, προσθέτετε σιγά σιγά λίγο γάλα μέχρι να αποκτήσει μια υφή σαν να είναι μέλι. Τον δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι.
Βγάζετε τη σπάλα από τον φούρνο και την κόβετε σε χοντρές φέτες. Την τοποθετείτε σε πιατέλα, την περιχύνετε με όση σάλτσα έχει μείνει στο ταψί και τη σερβίρετε με τον πουρέ αρακά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!