ΥΛΙΚΑ
Για τα κεράσια:
50γρ. βούτυρο
700γρ. κεράσια πλυμένα, χωρίς κουκούτσι
1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
75γρ. ζάχαρη καστανή
Για το κέικ:
4 αβγά
200γρ. ζάχαρη
200γρ. γιαούρτι
100ml αραβοσιτέλαιο
1 καψουλάκι βανιλίνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
250γρ. αλεύρι φαρίνα
Για το σερβίρισμα:
παγωτό βανίλια
φρέσκα κεράσια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C και ετοιμάζετε τα κεράσια: Τοποθετείτε το βούτυρο στη φόρμα σας και τη βάζετε στο φούρνο. Μόλις κάνει φουσκάλες το βούτυρο, βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και απλώνετε τα κεράσια να σκεπάσουν όλο τον πάτο. Πασπαλίζετε πρώτα με το κορνφλάουρ, μετά με τη ζάχαρη και ψήνετε για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτετε το γιαούρτι, το λάδι, την βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε τη φαρίνα σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Βγάζετε από το φούρνο τα κεράσια και αδειάζετε από πάνω το μείγμα του κέικ. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του κέικ. Όταν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει. Το μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε, συνοδεύοντας με παγωτό βανίλια και φρέσκα κεράσια.
Φωτογραφίες – Food styling: Αντωνία Κατή
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!