ΥΛΙΚΑ
500 ml μπίρα
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 γεμάτα κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
2 γεμάτες κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα λάδωμα του ταψιού
150 γρ. φέτα σε κομμάτια
Για την επικάλυψη
1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πιπεριά, σε κυβάκια
2 κρεμμύδια, σε φέτες
1-2 ντομάτες, σε φέτες
λίγο θυμάρι
αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τις φέτες των κρεμμυδιών σε ευρύχωρο τηγάνι μαζί με λίγο νερό. Αλατίζετε. Όταν πιουν το νερό, προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε να σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Ρίχνετε την πιπεριά και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 β. Κελσίου. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δύο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το θυμάρι. Προσθέτετε την μπίρα, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε έναν σφιχτό χυλό. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και τη φέτα.
Λαδώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε μέσα τη ζύμη σας. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα των κρεμμυδιών και με ένα κουτάλι την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Με την ανάποδη ενός κουταλιού την πιέζετε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τις φέτες της ντομάτας, αλατίζετε και πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι.
Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 20 λεπτά. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 175 β. Κελσίου και συνεχίζετε να ψήνετε για 20 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί σε βάθος.
Το ξεφουρνίζετε και, αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Σερβίρετε σε κομμάτια, πασπαλίζοντάς με φρέσκο θυμάρι.
Φωτογραφία – Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσα
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!