Το ογκρατέν είναι ένα αγαπημένο φαγητό τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών. Τα πολλά τυριά και η μπεσαμέλ ωστόσο μπορούν να το κάνουν αρκετά βαρύ για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Επίσης το καλοκαίρι φέρνει στην κουζίνα μας πολλά και νόστιμα φρέσκα λαχανικά που σκεφτήκαμε να συνδυάσουμε σε μια υπέροχη και ελαφριά παραλλαγή του αγαπημένου μας πιάτου. Φτιάξτε το και εσείς και θα μας θυμηθείτε!
Χρησιμοποιήστε λαχανικά που θα βρείτε αυτή την εποχή σε όλα τα σουπερμάρκετ όπως στις ΑΒ προσφορές, στο My Market ή το Μασούτη, καθώς και στη λαϊκή αγορά. Επιλέγοντας φρέσκα προϊόντα, εκτός του ότι θα δημιουργήσετε ένα πιάτο γεμάτο γεύση και βιταμίνες θα διαπιστώσετε ότι έχει και μηδαμινό κόστος. Τα λαχανικά είναι πάντα πολύ οικονομικά, ιδιαίτερα αν τα αγοράσουμε σε προσφορά. Σε σουπερμάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης ή ο ΑΒ που έχουν εξαιρετική μαναβική και μεγάλη γκάμα σε βιολογικά προϊόντα βρίσκουμε τις μελιντζάνες με 1,09 και τα κολοκυθάκια με 0,83 το κιλό (1).
Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:
Φρέσκα λαχανικά εποχής σε ποσότητα που να γεμίζει το ταψί σας ως πάνω. Αν χρησιμοποιήσετε ένα μικρό ταψί (22 εκ.) θα χρειαστείτε περίπου:
- 2 μελιντζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 2 πατάτες
- 2 πιπεριές
- 2 ντομάτες
Tο συγκεκριμένο φαγητό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να το φτιάξετε με τα λαχανικά της προτίμησής σας αν και είναι καλό να επιλέγουμε εποχιακά (2). Έτσι το χειμώνα μπορείτε να επιλέξετε μπρόκολο, αρακά κτλ. Αφού πλύνετε και καθαρίσετε τα λαχανικά σας κόψτε τα σε ροδέλες και ρίξτε τα στο ταψί. Προσθέστε 4-5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα ώστε να πάει παντού και να μη κολλήσουν. Προσθέστε επίσης αλάτι και πιπέρι και ψήστε στους 200 για περίπου μισή ώρα.
Όσο τα λαχανικά ψήνονται μπορείτε να ετοιμάσετε την μπεσαμέλ σας. Εμείς διαλέξαμε να φτιάξουμε μια vegan μπεσαμέλ ακολουθώντας τις οδηγίες της κ. Μπαρμπαρίγου, αλλά αν θέλετε μπορείτε φυσικά να φτιάξετε κανονική μπεσαμέλ όπως μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και τυρί(3).
Για τη μπεσαμέλ θα χρειαστείτε:
- 5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
- αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και αφού ζεσταθεί λίγο προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ένα γδάρτη. Χωρίς να σταματήσετε καθόλου το ανακάτεμα προσθέτετε το ζωμό λαχανικών μέχρι που να αποκτήσει μια κρεμμώδη υφή. Αλατίζετε και αρωματίζετε με πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και περιχύνετε τα ψημένα λαχανικά σας με την μπεσαμέλ. Ψήνετε για άλλη μισή ώρα, κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε λίγο να σταθεί το φαγητό πριν κόψουμε για να σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!!
Πηγές:
- Φυλλάδιο προσφορών ΑΒ Βασιλόπουλος, διαθέσιμο στο fylladiomat.gr
- ‘Αρθρο “Επιλέγουμε- επιμένουμε εποχιακά”, διαθέσιμο στο itrofi.gr
- Νηστίσιμη μπεσαμέλ χωρίς αυγά και γάλα, διαθέσιμο στο argiro.gr