ΥΛΙΚΑ
Για τα γιουβαρλάκια
500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
μισή κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σούπα
1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη
1 καρότο σε κυβάκια
2 πατάτες σε κυβάκια
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό ψαριού ή λαχανικών
40 γρ. ρύζι νυχάκι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στεγνώνετε καλά το φιλέτο μπακαλιάρου σε ένα σουρωτήρι, κατόπιν τον μαδάτε και τον πιέζετε ξανά με τα χέρια να βγουν τα υγρά του.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τα κομματάκια του μπακαλιάρου και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Αν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο, πρέπει να προσέξετε πόσο αλάτι θα προσθέσετε. Πλάθετε το μίγμα σε κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους και τα βάζετε στο ψυγείο.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και βράζετε τη σούπα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 λεπτά, χωρίς να ανακατεύετε. Σερβίρετε σε πιάτα αμέσως περιχύνοντας με όσο χυμό λεμονιού θέλετε.
Tips
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, παστό ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μαδάτε το φιλέτο με τα δάχτυλα και να τα στύβετε πολύ καλά για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.