ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη της τάρτας:
125 γρ βούτυρο σε κυβάκια
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μια πρέζα αλάτι
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
75 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
Για τη γέμιση ρυζόγαλου:
30 γρ βούτυρο
150 γρ ρύζι (ιδανικά αρμπόριο ή ρύζι γλασέ για να πήξει)
100 γρ ζάχαρη
1 αυγό
Το ξύσμα από 1 λεμόνι κι 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε από την ζύμη. Τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι να μοιάζει με τριμμένα ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και πλάθουμε με τα χέρια μας (καλό είναι να τα έχουμε πλύνει σε κρύο νερό, να μην λιώσει το βούτυρο από την θερμοκρασία) και διαμορφώνουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ατομικά ταρτάκια (μπορείτε να το κάνετε και μία μεγάλη τάρτα). Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου και κόβουμε με κουπάτ σε στρογγυλά κομμάτια. Στρώνουμε τα ταρτάκια στα φορμάκια και γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε τα ταρτάκια άδεια για 20 λεπτά.
Όσο ψήνουμε τα ταρτάκια ετοιμάζουμε το ρυζόγαλο. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί. Προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει ώσπου το ρύζι να πιει τα υγρά και να σφίξει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Μοιράζουμε το ρυζόγαλο στα ταρτάκια και γυρίζουμε στο φούρνο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς για 10-12 λεπτά ώσπου η γέμιση να σφίξει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, αν θέλουμε και σερβίρουμε χλιαρά.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!