ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι, 1 κιλό περίπου
1 κιλό μπάμιες φρέσκες καθαρισμένες (ή κατεψυγμένες όταν δεν είναι στην εποχή τους)
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
250 γρ. ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
μισή κουτ. γλυκού κύμινο
1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε στη φωτιά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και, αφού ζεσταθεί καλά, βάζετε μέσα το χταπόδι. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με καπάκι και το αφήνετε να βράσει σκέτο στα δικά του ζουμάκια για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια γάστρα με καπάκι ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και τα ανακατεύετε καλά με τα χέρια για να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις τους.
Τοποθετείτε ενδιάμεσα τα κομμάτια του χταποδιού, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το φαγητό για 45-60 λεπτά στον φούρνο, ανακατεύοντας ενδιάμεσα μια δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σερβίρετε ζεστό το φαγητό πασπαλίζοντας με φυλλαράκια από φρέσκο μαϊντανό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!