ΥΛΙΚΑ
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
μισό φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες σόδα μαγειρική
ενάμισι φλ. χυμό από πορτοκάλι
1 φλ. καλαμποκέλαιο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
μισό φλ. νερό ή γάλα καρύδας
ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια
3/4 κ.γλ. κοφτό μαστίχα σκόνη
1 βανίλια
2 πρέζες αλάτι
Για το σιρόπι
δυόμισι φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
το χυμό από μισό λεμόνι
1 φλούδα από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι, ανακατεύουμε πρώτα το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το γλυκό. Βάζουμε μαζί χυμό, νερό, λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βροχηδόν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.
Ανακατεύουμε να βραχούν τα υλικά και να σπάσει κάθε κόμπος σιμιγδαλιού που δημιουργείται μόλις ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά.
Αδειάζουμε σε ένα μικρο λαδωμένο πυρέξ. Και το νηστίσιμο σάμαλι, όπως και το κανονικό παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι δεν πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 3 εκατοστά όταν μπουν στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφανεια του σφιχτού χυλού με ένα κουτάλι.
Σκεπάζουμε το γλυκό κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντινστάσεις, στους 170 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά το σαμάλι.
Όταν θα σιροπιάσουμε το σάμαλι, πρέπει το γλυκό να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφήστε το γλυκό να σταθεί μια νύχτα να τραβήξει το σιρόπι. Μην το κόψετε πριν στεγνώσει το σιρόπι και ποτίσει καλά, γιατί αφενός θα διαλύεται το κομμάτι του σάμαλι και αφετέρου θα λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, όμως από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά το σιρόπι.
Βράζουμε το σιρόπι μετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση για 3-4΄, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄ επιπλέον.
Μυστικά για το νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι
- Είναι απαραίτητη η αναμονή όταν σιροπιάζετε το σάμαλι, για να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι και να γίνει αφράτο το νηστίσιμο σάμαλι. Αν δεν έχετε χρόνο, αφήστε το τουλάχιστον 30΄πάνω στον πάγκο με το σιρόπι να ποτίσει. Ένα ωραίο κόλπο για να σιροπιάζετε σωστά όλα τα γλυκά ταψιού είναι το εξής: αφού σιροπιάσετε το γλυκό σας, αφήστε το να κρυώσει τελείως. Τότε, τυλίξτε αεροστεγώς το ταψί σας με μεμβράνη κουζίνας, ώστε να μην τρέξει καθόλου σιρόπι κι αναποδογυρίστε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας. Αφήστε για 1 ώρα. Διαβάστε εδώ περισσότερα μυστικά για να σιροπιάζετε σωστά τα γλυκά σας.
- Θέλει καλό ανακάτεμα των υλικών στην αρχή, ώστε να διαλυθούν όλοι οι κόμποι από το βρεγμένο σιμιγδάλι για να γίνει αφράτο το γλυκό.
- Αντικαταστήστε το νερό με γάλα, καρύδας και προσθέστε 1/2 φλ. καρύδα στα υλικά του σάμαλι. Πασπαλίστε με καρύδα την επιφάνεια του. Παγώστε το στο ψυγείο και σερβίρετε το με μια μπάλα σορμπέ καρύδας πραγματικά δεν θα πιστεύετε την νοστιμιά του και κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο σάμαλι με καρύδα.
- Το νηστίσιμο σάμαλι θέλει μέτριο φούρνο, δηλαδή όχι δυνατή θερμοκρασία, γιατί γρήγορα θα πάρει χρώμα εξωτερικά χωρίς να προλάβει να ψηθεί το σιμιγδάλι στο κέντρο του.
- Γι’ αυτό, χαμηλός φούρνος στους 170 °C, ιδανικά στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 45-50′ μέχρι να ροδίσει ολόγυρα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!