ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι περίπου 1-1½ κιλό, καθαρισμένο καλά
1 κιλό κρεμμύδια ξερά, σε ροδέλες
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού, ολόκληρους
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 νεροπότηρο γλυκό Μοσχάτο Σάμου
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να μαγειρέψετε χρειάζεστε δύο ξεχωριστές κατσαρόλες. Στη μία θα μαγειρέψετε μόνο τα κρεμμύδια: Ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια σε ροδέλες μαζί με λίγο αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς να μην κολλήσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαραθούν σιγά σιγά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους κατά το ένα τρίτο. Ρίχνετε μέσα το κρασί και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μελώσουν.
Την άλλη κατσαρόλα τη βάζετε άδεια πάνω στο μάτι και το ανοίγετε στο τρία (για τις παλιές κουζίνες). Μόλις ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα ρίχνετε μέσα ολόκληρο το χταπόδι, τα φύλλα της δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, τη μουστάρδα και το σφηνάκι του κονιάκ. Καπακώνετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χταπόδι να μαγειρευτεί για 10 λεπτά περίπου. Αμέσως μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στο ένα. Το μαγειρεύετε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει και να μαλακώσει.
Kόβετε αν θέλετε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια και το μεταφέρετε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια. Το φέρνετε δυο τρεις γύρους να πάρουν μια βράση μαζί και το σερβίρετε σε πιατέλα γαρνιρισμένο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.