ΥΛΙΚΑ
800 γρ. καλαμαράκια μέτριου μεγέθους, φρέσκα ή κατεψυγμένα
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μέτριο ξερό, σε πολύ ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το λαδολέμονο
150 ml ελαιόλαδο
χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια
μισή κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
μισή κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
μισή κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε τα καλαμαράκια: Καθαρίζετε τα καλαμάρια και τα ξεπλένετε καλά. Κρατάτε και τα πλοκαμάκια τους. Τα αλατίζετε με χοντρό αλάτι και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Τα στεγνώνετε καλά ταμποναροντάς τα, ένα ένα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καλαμάρια και τα πλοκάμια τους σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά ανακινώντας καλά το τηγάνι. Με το σοτάρισμα θα ανοίξουν τα καλαμαράκια και θα είναι πανεύκολο το γέμισμά τους. Πριν το γέμισμα τα αφήνετε να κρυώσουν για να μπορείτε να τα πιάνετε χωρίς να καίγεστε. Προθερμαίνετε το γκριλ σε δυνατή φωτιά (220 βαθμοί).
Φτιάχνετε τη γέμιση: Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι) και τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να φτιάξετε ένα πυκνό μίγμα.
Φτιάχνετε και το λαδολέμονο: Σε ένα μπολάκι βάζετε το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιών, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι.
Φτιάχνετε τα καλαμαράκια: Με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα καλαμάρια με το μίγμα που φτιάξατε. Τα αραδιάζετε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε για 10 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου. Πριν τα βγάλετε δοκιμάζετε ένα καλαμάρι για να δείτε αν έχει μαλακώσει και, αν χρειαστεί, ψήνετε για λίγα λεπτά ακόμα. Προσέχετε ωστόσο να μην τα παραψήσετε γιατί θα γίνουν ιδιαίτερα σκληρά και λαστιχωτά.
Μόλις ψηθούν τα καλαμάρια, τα βάζετε πάνω σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβετε σε μέτριες λωρίδες. Τα μεταφέρετε σε πιάτα, προσθέτετε τα σοταρισμένα πλοκάμια και τα περιχύνετε με το λαδολέμονο και σερβίρετε. Συνοδεύετε με τηγανητές ή βραστές πατάτες.
Tips. Για να γίνουν τα καλαμάρια ζουμερά, μαλακά και τρυφερά, αλλά πιο μυρωδάτα, μπορειτε να τα αφήσετε γεμισμένα για 1 ώρα πριν τα ψήσετε.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!