ΥΛΙΚΑ
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
4-5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
Μισό λεμόνι, τον χυμό
Για τον κιμά:
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 σκελίδα σκόρδο
3 πρέζες ζάχαρη
μισή κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες τριμμένες
αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
200 ml ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
λίγο μοσχοκάρυδο
200 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες:
6 μεγάλες πατάτες
5-6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός πιρουνιού τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις κρατάμε όρθιες και με ένα μαχαιράκι τις ξεφλουδίζουμε. Βάζουμε την ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πουρέ της μελιτζάνας σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη.
Για τον κιμά: Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.
Για την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι ώστε να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, κατόπιν αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.
Για τις πατάτες: Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί (25×30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά με το μείγμα του πουρέ μελιτζάνας και ομογενοποιούμε καλά. Στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τις πατάτες και έπειτα βάζουμε ακόμα μια στρώση πατάτας. Έπειτα στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά με τον πουρέ μελιτζάνας και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC στον αέρα για 45΄. Σερβίρουμε αφού σταθεί και κρυώσει ελαφρώς το φαγητό.
Σημείωση: Εκτός από πατάτες προσθέστε και κολοκυθάκια ή πιπεριές κομμένες σε φέτες και σοταρισμένες όπως οι πατάτες. Θα κάνουν τον μουσακά σας ακόμα πιο χορταστικό.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!